Melyek a csuklós és felkaros vérnyomásmérők közötti különbségek?

Lakatos György – 2022.11.22.

Napjainkban bőséges választék áll rendelkezésünkre diagnosztikai eszközök terén, csuklós és felkaros vérnyomásmérők egyaránt beszerezhetők. De vajon melyek a főbb különbségei ezen termékeknek, milyen előnyökkel és hátrányokkal jár, ha egyik vagy másik típus mellett döntünk? 

Hogyan válasszunk? Melyiket javasolják a kardiológusok? Az alábbi cikkben ezt a témakört járjuk körbe!

Csuklós és felkaros vérnyomásmérők főbb különbségei

A vérnyomásproblémával küzdőknek létfontosságú, hogy rendszeresen mérjék és dokumentálják az értékeket. Ehhez azonban egy könnyen kezelhető, megbízható, precíz diagnosztikai eszközre van szükség. 

Csuklós és felkaros vérnyomásmérők egyaránt beszerezhetők vérnyomásmérő termékkörünkből. Az otthon használatos mérőműszerek által nyomon követhető a kezelés hatékonysága, mely egyfajta visszajelzés az orvos számára. Ugyanakkor számunkra is támpontot ad, és figyelmeztet a tartományon kívüli értékek esetén. Ilyenkor mielőbb érdemes felkeresni szakorvosunkat!

A kardiológusok a felkaros mérőket preferálják, mivel az orvosi gyakorlatban ezek az eszközök az elfogadottak, a pontosságuk okán. Csuklós mérővel nagyobb eltérések tapasztalhatók, melyek eltérnek a felkaros által mértektől. Előnyük viszont, hogy kisebb helyen elférnek, és könnyebb szállítani is őket. Szintén mellettük szól, hogy egyszerűbben használhatók, a csuklóra felhelyezve megkímélhetjük magunkat a mandzsetta erős szorításától is. Ezzel szemben a felkaros előnye, hogy pontosabb értéket kaphatunk, és a szakemberek is jobban ajánlják. Az sem okoz problémát, ha az átlagosnál nagyobb körméretű mandzsettára lenne szükség, hiszen már beszerezhetők XXL-es változatok is. 

Remek választás például a Beurer BM40 felkaros automata vérnyomásmérő, mely nagy kijelzővel rendelkezik, így a gyengébben látóknak sem okoz problémát a használata. A teljesen automatikus mérésnek köszönhetően egyszerűen alkalmazható. A készülék a szívritmuszavart is jelzi.

Webáruházunk széles választékot biztosít diagnosztikai termékek terén, vérnyomásmérők, lázmérők, pulzoximéterek, vércukorszintmérők is elérhetők. 

A szakszerű vérnyomásmérés tudnivalói

Csuklós eszköz esetén törekedjünk arra, hogy a szív magasságában legyen pozícionálva a mérőkészülék. 

A mérést megelőzően ne fogyasszunk kávét, ne együnk és igyunk. Egy kiadós edzés után sem lesz reális az érték. Nyugalmi állapotban kell vérnyomást mérni, egyenletes légzés, jól megtámasztott derék és egyenes hát mellett. Ezidő alatt ne beszéljünk a minél pontosabb vérnyomásérték érdekében. 

Felkaros mérőknél az ideális mandzsetta körméretére is figyelmet kell fordítani! Bizonytalanság esetén kérhetünk segítséget orvosunktól. 

Hogyan érdemes választani? 

Amennyiben van lehetőség, érdemes az orvosunk által javasolt típust választani. A kardiológusok a felkaros mérőket ajánlják a pontosabb mérés érdekében. Sokak számára viszont kellemetlen a mandzsetta szorítása, vagy kisebb, kompakt készüléket preferálnak, ilyenkor nyújt alternatívát a csuklós változat. 

A legfontosabb, hogy rendszeresen történjen a vérnyomásmérés, és szakszerűen, naponta legalább kétszer. A választás során gondoljuk át kényelmi szempontjainkat és lehetőségeinket.

A modern készülékek többsége eltárolja memóriájában az eredményeket, melyek kimenthetők okoseszközeinkre. 

A vérnyomásmérés során korábban felderíthetők a rendellenességek, ezáltal a későbbi szövődmények nagyobb eséllyel elkerülhetők. Ajánlott akkor is, ha nincs különösebb panaszunk.