Miért lehet létfontosságú eszköz a biztonsági öv kerekesszékhez?

Lakatos György – 2023.05.27.

A speciálisan erre a célra fejlesztett biztonsági öv kerekesszékhez gyakran elengedhetetlen kellék lehet, melyet abból a célból terveztek, hogy megfelelő stabilitást garantáljon a székben ülő személy helyzetének fixálása által. Ezzel védelmet biztosíthatunk a kiesés ellen, ugyanakkor a lecsúszások, kisebb rándulások is elkerülhetők. 

Különösen nagy segítség például azoknak a személyeknek, akik izomgyengeség miatt képtelenek a stabil ülőhelyzet fenntartására. A betegrögzítő öv megfelelő beállítása a gondozó, hozzátartozó feladata, ez pedig annyit tesz, hogy komfortosan, mégis kellően feszesen képes legyen a beteg optimális helyzetének megtartására a közlekedés során. 

Az alábbiakban a rögzítőövekről, mellényekről, hevederekről írunk, illetve szakszerű alkalmazásukra is kitérünk! 

A biztonsági öv kerekesszékhez bár nem kötelező gyakran nélkülözhetetlen. 

A mozgáskorlátozott személyek biztonságát az ápoló személyzetnek, illetve a hozzátartozónak is garantálnia kell. Ehhez pedig szükségszerű, hogy a nélkülözhetetlen kiegészítők is a birtokunkban legyenek. Egy betegrögzítő segítségével fixálhatjuk a vállakat, stabil pozícióban tarthatjuk a derekat, ágyéki részt egyaránt. Ennek köszönhetően pedig megóvhatjuk a beteget a kieséstől és hasonló balesetektől. Nem is kérdés, hogy ez alapvető feladat, amely épp úgy részét képezi a beteggondozásnak, mint a mindennapos higiéniai teendők elvégzése. 

Betegrögzítő öv kerekesszékhez termékkörünkben elérhető has- és vállpánt, praktikus mellény, csatos hasi heveder, 5 pontos multifunkciós biztonsági öv is. A bőséges választék révén mindenki megtalálhatja a legoptimálisabb megoldást. 

Az AD15 rögzítőmellény révén a pácienst kényelmesen rögzíthetjük a székhez, ezáltal megakadályozhatjuk az oldalirányú elmozdulást, a lecsúszást és kiesést. Komfortos viselet, mivel lágy habszivacs béléssel rendelkezik, a külső polipropilén és a belső poliészter huzat pedig a kellő mértékű szellőzést is garantálja. 

Az 5 ponton záródó betegrögzítő heveder hasonló kialakítású, akárcsak egy autó biztonsági öve. Alkalmazásával elejét vehetjük az elmozdulásnak, kicsúszásnak, kiesésnek egyaránt. A 40×12 cm-es rész a hasi területet védi, amely a beteg mellett és mögött pántként folytatódik, így biztosítva a megfelelő stabilitást. Állítható hosszúsága révén egyénre szabható. Praktikus eleme a gyorskioldású műanyag csat. A derékrész rögzítése is megoldott, mivel a láb között egy 30×6 cm-es anyagrész a deréki szakasznál folytatódik pántként, amely szintén testreszabható, vagyis az igényekhez mérten beállítható. 

Az AD13 has- és vállpánt komfortos használatot tesz lehetővé habszivacs bélése, polipropilén és poliészter huzata által. Kétféle méretben is elérhető: 0-s és 1-es. A termék állítható vállpántokkal rendelkezik, így igényeink szerint alakíthatjuk a kényelem érdekében.

Optimális rögzítés, szakszerű beállítás

A biztonsági övek, hevederek megfelelő beállítása a szakápoló vagy a hozzátartozó feladata, melynek során ügyelni kell rá, hogy ne legyen túl szoros, se túl laza. Ugyanakkor létfontosságú a kellő mértékű feszesség biztosítása is, hiszen rendeltetésszerű funkcióját így képes ellátni mindegyik praktikus kiegészítő. 

Hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbbet? 

Vegyük figyelembe a mozgáskorlátozott személy igényeit, jelenlegi állapotát, egyéni kéréseit. Ez alapján sokkal könnyebben kiválaszthatjuk a számára legkényelmesebb opciót.Webáruházunkban gyógyászati eszközök széles választékát kínáljuk, hogy minden segítség elérhető legyen a beteggondozás során