Tudnivalók a felfekvés elleni kompresszoros matracok kapcsán 

Lakatos György – 2023.03.18.

A felfekvés elleni kompresszoros matracok tartós lábadozás idejére javasoltak, ágyban fekvő betegeknek a felfekvések megelőzésére, illetve kialakulásuk esetén a kezelésükre. A dekubitusz a test azon pontjain alakulhat ki, ahol tartósan nagyobb nyomásnak van kitéve, emiatt a nyomás egyenletesebb eloszlásának biztosítása, illetve a megszüntetése a legcélravezetőbb. Ehhez nyújtanak ideális megoldást az úgynevezett antidekubitusz, vagyis felfekvés elleni matracok. 

Az alábbiakban az elektromos váltakozó nyomású, azaz kompresszoros termékekről írunk!

Hogyan működnek a felfekvés elleni kompresszoros matracok? 

A váltakozó nyomás azt fedi, hogy a különböző területeken a matrac szakaszai más-más időben válnak eltérő keménységűvé, ahogyan leenged vagy felfújódik. Ágymatracaink közül beszerezhetők kompresszoros termékek a felfekvések megelőzésére, illetve kezelésére.

A vékonyabb buborékos felületűek inkább preventív célzattal, míg a cellás kialakításúak már kialakult felfekvéseknél alkalmazandók. A vastagabb légcellás matracok általi kezelés lényege, hogy a cellák keménysége különböző az egyes szakaszokon, így eltérő nyomást fejtenek ki. Különböző súlyosságú dekubitusz esetén más-más besorolású matracok javasoltak.

A Protector I termék kifejezetten megelőzés céljából, illetve az első stádiumú felfekvések mellett javasolt. A benne található légbuborékok a beállított nyomásnak megfelelő keménységűvé válnak. A légellátás nem egyszerre történik, vagyis először a buborékok fele, néhány perc múlva pedig a másik fele fújódik fel a meghatározott nyomásérték kifejtése céljából. A test bizonyos pontjai csupán 4 percen keresztül kerülnek nyomás alá, ezután következhet a tehermentesítés, így pedig fokozható a vérkeringés. A két levegőkör váltakozó ütemben történő felfújása biztosítja, hogy felváltva mérsékelődjön a nyomás. A kompresszor kampós kialakítású, ezáltal egyszerűen rögzíthető az ágyhoz.

Közepes és súlyos stádiumú felfekvések kezelésére szolgáló matracok

A Protector II kompresszoros antidekubitusz ágymatrac működését légcellák biztosítják. A megelőzésre alkalmazandó légbuborékos elvhez hasonlóan a cellák egyik fele a meghatározott nyomásérték szerint válik adott keménységűvé, míg a másik fele 4 perc elteltével. A váltakozó terhelés, illetve tehermentesítés által javítható a vérkeringés a test különböző pontjain. Ez a típus 140 kg-os testsúlyig használható. 

A Protector III azonban 150 kg-ig terhelhető, az előzőhöz képest annyi különbséggel, hogy a test egyes pontjaira már 5-6 percen keresztül helyez terhelést. Szintén a középkategóriás, illetve a súlyos IV. stádiumú felfekvések esetén használható. A 6-11-ig terjedő szakaszban a légcellák szellőztető funkcióval is bírnak. 

Tisztításuk és alkalmazásuk körülményei 

A matrac tisztításához semleges tisztítószer javasolt, amely nem maró hatású, illetve nem tesz kárt az anyagban. A kompresszor takarítása viszont kizárólag enyhén nedves ronggyal történjen! 

A használathoz elsőként a kompresszort kell elhelyezni horizontálisan, vagy felfüggesztve az ágy végéhez az akasztója segítségével. Ezután következhet a matrac kiterítése, azonban fontos, hogy a csövek ne törjenek meg! A matrac két csöve egyszerűen a kompresszorhoz csatlakoztatható. A bekapcsolást követően a szabályozó maximumra állításával a matrac teljesen felfújódik. A nyomásszabályozó a beteg súlyához mérten állítható. 

Gyógyászati eszközök széles választékát biztosítjuk, melyek jelentős segítséget nyújtanak az otthoni ápolásban.