Gyerek és felnőtt pulzoximéter a mindennapokban

Lakatos György – 2023.05.03.

A gyerek és felnőtt pulzoximéter igen praktikus készülék, melynek nagy hasznát vehetjük a mindennapok során. Ahogyan a lázmérő is része a létfontosságú otthoni diagnosztikai felszereléseknek, úgy a pulzust és a vér oxigénszintjét mérő eszközt is javasolt beszerezni, különösen asztma, vérszegénység, szívbetegség fennállásakor. Ajánlott továbbá használni tüdőgyulladásnál, koronavírus-fertőzésnél, idős betegeknél.

A pulzoximéter jelentősége, működési elve

A készülék a vér oxigénszintjéről, valamint a pulzusról tájékoztat. Egyszerűen alkalmazható, otthoni környezetben is használható a kis méretű, ujjra csíptethető változat. 

A percenkénti szívverések számáról informál, a pulzusérték ideális tartománya 50 és 100 közötti. Az életkor, az aktuális egészségi állapot, az edzettség mértéke befolyásoló tényező. A pulzus rendszeres nyomonkövetése támpontot adhat a jelenlegi egészségi állapotról, ugyanakkor felhívhatja a figyelmet akut és krónikus problémákra egyaránt. Pulzoximétereink között többféle készülék is elérhető, például perfúziós index és riasztás funkcióval ellátott is. 

A pulzus mellett egy másik fontos paramétert is vizsgál, ez pedig a vér oxigéntelítettsége. A normális oxigénszint különböző lehet egyénenként, számos tényező befolyásolhatja. Általános körülbelüli érték, mely egészséges személyeknél 95% feletti. Ennek a paraméternek a dokumentálása javasolt olyan betegségek esetén, melyek kihatással vannak a vér oxigén szaturációjára. Például asztma, krónikus obstruktív tüdőbetegség, tüdődaganat, koronavírus-fertőzés, szívelégtelenség, egyéb kardiológiai rendellenességek. 

Működési elve azon alapul, hogy felhelyezéskor megvilágítja a vért megfelelő hullámhosszúságú fénnyel a bőrünkön keresztül, speciális érzékelő segítségével pedig figyeli, hogy a vér milyen mennyiségű fényt képes elnyelni. Tehát az oxigénszaturációt a visszavert fény mértéke szerint kalkulálja ki. 

Gyerek és felnőtt pulzoximéter a kínálatunkban

Termékkörünkből beszerezhető a GMED gyerek és csecsemő pulzoximéter is, amely egy korszerű orvosdiagnosztikai eszköz. Méri az artériás oxigéntelítettséget (SPO2), valamint a szívfrekvenciát (pulzust). Csecsemőknél és gyermekeknél is alkalmazható 0-12 éves korig. Használata egyszerű, ehhez elegendő az ujjra csíptetni, igény esetén a lábujjra is helyezhető. Teljes mértékben fájdalommentes mérést garantál. A mérési eredmények könnyedén leolvashatók a beépített OLED kijelző segítségével. Kis méretű, mobilis, bárhová magunkkal vihetjük. Plusz előnye, hogy 8 másodperc inaktivitás után automatikusan kikapcsol. 

Széles választékunkból elérhető pulzoximéter PC-60F perfúziós index és riasztás funkcióval, mely a pulzáló és nem pulzáló vérmennyiség arányáról tájékoztat, így a véráramlás minőségéről kapunk támpontot. Ez pedig hasznos adat a kapillárisok keringése kapcsán. 

Gyógyászati segédeszközeink közül rengeteg praktikus diagnosztikai készülék beszerezhető!

Miért érdemes a vér oxigénszaturációját rendszeresen mérni? 

Szervezetünk összes sejtjének működéséhez oxigénre van szükség. Az oxigénmolekulákat a vörösvértestek a tüdőben veszik fel, majd elszállítják a test minden távoli szegletébe, ahol a sejtek hasznosítják. Minél magasabb értéket jelez számunkra az eszköz, annál kedvezőbb az oxigénszint. Viszont ha kevesebb oxigént kapnak a sejtek, az meglátszik testünk létfontosságú folyamataiban is. 

Ennek dokumentálásával informálódhatunk arról, hogy a vörösvértestjeink oxigénszállító kapacitásuknak mekkora hányada kihasznált.